Vanakubja küla III kokkutulek

31/05/2012 22:21

 

Vanakubja külas on praegu elanikke veidi üle viiekümne, nendest mõni üksik suvitaja, kes ise ka Vanakubjalt pärit. Küla vanim elanik on 75- aastane ja noorim 6- kuune. Külal on hea asukoht- lähedal on vallakeskus, lähedal meri; majad üksteisest parajal kaugusel ja enamusel naabrid parajalt lähedal. Mis kõige tähtsam- inimesed on omavahel sõbralikud, toimib naabrivalve ja kus häda kõige suurem, seal naabrimees kõige lähem.

2. augustil toimus küla kolmas kokkutulek. Täpselt viis aastat tagasi teisel kokkutulekul see mõte välja käidi, et taoline üritus võiks sellise intervalliga toimuda. Kui viis aastat tagasi oli rahvast peaaegu poole rohkem, siis sedakorda väärib mainimist, et need inimesed, kes kohale tulid, olid koos nagu üks pere ja kokkutuleku pidu kestis hiliste öötundideni. Registreerunuid oli 85, üle selle veel külalisi, kellel Vanakubjaga otsest seost polnud.

Meelelahutusliku osa eest seisis hea Kohula pere tüdrukute kvartett, kelle esinemine oli tase omaette, kelle kodulaulud suutsid luua sellised tunded, mida on võimalik tekitada ainult muusikaga. Mustjala koolilaste folklooriansambel Sõluk esitas omal mõnusal moel meeleoluka kava vanadest lauludest ja laulumängudest. Kui Silja akordioni saatel kokkutuleku ühislaulud lauldud said, hakkaski ansambel Ursula & Jüri ennast tantsulugude esitamiseks valmis seadma. Väike vihmakribin ei häirinud kedagi, lõke põles ja varikatus oli olemas.

Kokkutulekuks tehti fotostend, millel olid kõik küla majad, neid oli kokku 29. Meie küla kokkutulekuks on tehtud ainulaadne mälestusese, milleks on siidimaal küla kaardiga. Selle autor on Ave, kes on ka Vanakubja külaga seotud.

Ilmsiks tulid küla mured: nimelt ei ole mitu peret kindlad, kas nad ikka on Vanakubja külast. Rahvastikuregistri järgi nagu oleks, aga maja asukoht küla piiride sisse ei jää. Selline segadus tuli ilmsiks, kui vastremonditud Tagaranna maantee äärde hakati külade silte panema.  Samuti pole külal päris oma platsi, kus koos käia. Kohula välja näol plats nagu oleks, aga asub eramaal.

Oleme külas arutlenud selliste ürituste nagu kokkutulek, järjepidevuse üle. Kas viis aastat on sobiv aeg vahet pidada või korraldada kokkutulekuid sagedamini? Tekkis mõte, et oma küla päev võiks siiski olla aastas korra, kus külarahvas välja peal kokku saab, arutleb küla murede rõõmude üle, peab pidu ja tunneb lihtsalt rõõmu selle üle, et nad üksteisel olemas on. Sellised koosviibimised aitavad külarahvast liita.

Lõpuks ei saa üle ega ümber sellest teemast, et lihtsalt niisama ei tule siin ilmas midagi. Ei hakka siin kedagi nimeliselt ära mainima, sest kokkutuleku kordamineku eest tuleb tänada kõiki külaelanikke. Mustjala Valla Volikogu ning Vallavalitsust täname moraalse ja rahalise toetuse ja kingituse eest, milleks oli väike suvine varikatus ja mille andis külale üle vallavanem. Valikut kokkutuleku piltidest on võimalik näha aadressil www.pilt.delfi.ee/album/83599

Elle Viira, Vanakubja küla elanik